Valpförsäkring

Det finns flera olika företag som erbjuder valpförsäkring i Sverige, så det är en bra idé att jämföra dem och ta en titt på det finstilta så att man kan hitta den försäkringspolicy som passar en bäst, och som ger mest värde för kostnaden.

En valpförsäkring kan omfatta flera olika delar, till exempel:

 • Ersättning för vanliga veterinärbesök
 • Ersättning för avancerad veterinärvård
 • Ersättning för läkemedel
 • Ersättning för rehabilitering
 • Livförsäkring som betalar ut om hunden avlider eller måste avlivas av medicinska skäl
 • Ersättning om du som ägare blir ersättningsskyldig för något din valp gör, till exempel för att den biter någon eller tuggar sönder något.

Faktorer som kan påverka kostnaden

Exakt vad det kostar att ha en valpförsäkring kan påverkas av många olika faktorer, och olika försäkringsbolag tillämpar olika regler för sin prissättning. Om det den typ av valpförsäkringsskydd du vill ha är väldigt dyrt hos ett viss försäkringsbolag kan det alltså löna sig att leta vidare. Det kan också vara en bra idé att ta kontakt med rasklubben för den hundras din valp tillhör, eftersom de ofta har tips på lämpliga försäkringsslösnignar för just den rasen.

Exempel på faktorer som kan påverka kostnaden för en valpförsäkring:

 • Valpens ras, eller vilka kända hundraser som ingår för en blandrasvalp
 • Vad du vill ska ingå i försäkringsskyddet
 • De val du gör för ersättningsbelopp och självrisker
 • Var du och valpen bor
 • Hur tidigt du tecknar valpförsäkringen
 • Många försäkringsbolag ger rabatt om man teckar valpförsäkringen över internet
 • Många försäkringsbolag ger rabatt om du försäkrar flera valpar / hundar
 • Rabatter knutna till medlemsskap i någon viss organisation, till exempel Svenska Brukshundklubben, någon av Svenska Kennelklubbens länsklubbar, Sveriges Hundungdom, Svenska Jägareförbundet, eller Svenska Agilityklubben. Många klubbar för specifika hundraser eller hundtyper (t ex vallhundar) har också avtal med försäkringsbolag som gör att det går att få rabatt på försäkringskostnaden.

Teckna valpförsäkring tidigt

Det finns många anledningar att inte dra fötterna efter sig utan börja titta på lämpliga försäkringslösningar så snart man har bestämt sig för att skaffa en valp, så att man inte behöver panikgöra det när valpen väl har levererats. Om man är ute i god tid går det till exempel att ordna så att valpförsäkringen träder i kraft så snart uppfödarens valpkullsförsäkring slutar ge den individuella valpen hundförsäkringsskydd, så att det inte uppstår något glapp. Att ha ett glapp är negativt eftersom det dels innebär att valpen är oföräkrad under en period, dels att det finns en risk för att symptom visar sig just under glapp-perioden och när de väl har dykt upp där kan det bli svårt att få teckna en valpförsäkring eller hundförsäkring som omfattar skydd för just den typen av sjukdom eller ärftligt problem som symptomen tyder på.

Det är många försäkringsbolag som ger rabatt om man ser till att teckna valpförsäkring tidigt.

valp (ta hand om)

Vad är valpkullsförsäkring?

Valpkullsförsäkring är en försäkringsform som riktar sig till hunduppfödare som vill försäkra en kommande valpkull. Exakt vad som ingår i en valpkullsförsäkring varierar, så det är viktigt att granska villkoren. Det finns till exempel valpförsäkringar som enbart handlar om att skydda uppfödaren ekonomiskt om en valpköpare upptäcker ett dolt fel i valpen och därför kräver ersättning. Andra valpförsäkringar är mer omfattande, och skyddar till exempel mot ersättningskrav för dolda fel samtidigt som de också fungerar som en vanlig hundförsäkring för valparna i kullen under en viss period (till exempel från 4 veckors ålder till 12 veckors ålder).

Tips:

 • Vissa försäkringsbolag ger rabatt på valpförsäkringen om tiken som är mamma till valpkullen också är försäkrad hos dem.
 • Vissa försäkringsbolag betalar ut en värvningsbonus till uppfödaren om valpens köpare väljer att teckna en valpförsäkring hos dem, så att försäkringsskyddet för valpen sömlöst övergår från uppfödarens valpkullsförsäkring till nya ägarens valpförsäkring.
 • Kontrollera alltid hur länge valpkullsförsäkringen skyddar mot dolda fel. Vissa fel som räknas som dolda fel kan ta lång tid att upptäcka, så det kan löna sig att skaffa en valpkullsförsäkring som har lång täckningstid. Det finns till exempel valpkullsförsäkringar som ger skydd upp till 3 års ålder.

Vad är juniorförsäkringar?

Vissa svenska försäkringsbolag erbjuder inte någon renodlad valpförsäkring, utan säljer istället en kombinerad försäkring som gäller för både valpar och unga hundar. Denna typ av färsäkring kallas ofta för juniorförsäkring eller liknande. De går vanligen att teckna en juniorförsäkring även efter att hunden slutat vara valp och räknas som unghund.

Precis som med valpförsäkringar är det vanligt att man får rabatt om man tecknar försäkringen innan hunden hinner uppnå vissa specifika milstolpar, till exempel innan 12 månaders ålder.

Hundförsäkring för valp

Vissa färsäkringsbolag har inte någon speciell valpförsäkring, men låter dig teckna deras vanliga hundförsäkring riktigt tidigt i valpens liv, t ex från sex veckors ålder, och denna försäkring kan sedan smidigt hänga med även när valpen blir en vuxen hund.

Att ett försäkringsbolag inte annonserar ut någon särskild valpförsäkring innebär alltså inte per automatik att det är omöjligt att skaffa sig ett bra försäkringsskydd för en valp hos dem. Som alltid gäller det att läsa det finstilta för att kunna avgöra vad som egentligen gäller.