Cocker Spaniel

På denna sida:

Cocker Spanieln är en hundras från England där den utvecklades för att jaga fågel. På engelska heter morkulla woodcock, och det är därifrån namnet Cocker Spaniel kommer. Det är alltså en spaniel som är väl lämpad för att jaga morkulla.

Cocker Spanieln har ett bedårande utseeende med långa silkeslena öron och mild blick, men det innebär inte att det här är någon klemig hund som passar bäst inomhus i soffan. Tvärt om är Cocker Spanieln en hund som mår bäst om den får mycket fysisk och mental aktivering, och det märks tydligt att den har avlats fram för att kunna jobba hårt i skog och mark under jakten. Den är läraktig och bra på att jobba ihop med människor, något som var ett måste för den typ av fågeljakt som rasen utvecklades för.

Samtidigt som Cocker Spanieln är lättlärd så har den drag av egensinnighet, och under det sockersöta utseendet döljer sig en hund som mår bäst om den får tydliga och konsekventa regler att följa.

Engelsk Cocker Spaniel

Man måste inte jaga med sin Cocker Spaniel utan det finns många andra lösningar för att hålla den aktiverad, till exempel lydnadsträning, agility och spårövningar. Om man vill ha en Cocker Spaniel att jaga med kan det löna sig att välja en uppfödare som särskilt inriktar sig på att ta fram individer med extra stark lämplighet för jakt.

Cocker Spaniels går ofta mycket bra ihop med andra hundar, vilket inte är konstigt med tanke på att rasen ofta använts och används för jakt i grupp. Tempermentsmässigt så brukar Cocker Spaniels vara vänliga, nyfikna, öppna och kontaktsökande – mot både hundar och människor.

Cocker Spaniels i Sverige

Cocker Spanieln är en av de vanligaste hundraserna i Sverige. Här nedanför kan du se en lista från Svenska Kennelklubben som visar de tio mest populära raserna för nyköp av hund under år 2018. Siffran inom parentes anger antal hundar.

1. Labrador retriever (2667)

2. Tysk schäferhund (1885)

3. Golden retriever (1882)

4. Jämthund (1576)

5. Cocker spaniel (982)

6. Shetland sheepdog (963)

7. Chihuahua, långhårig (956)

8. Staffordshire bullterrier (933)

9. Dansk-svensk gårdshund (859)

10. Bichon havanais (831)

När kom den första Cocker Spanieln till Sverige? Det beror på hur man menar. Den brittiska rasklubben för Cocker Spaniel bildades inte förrän i början av 1900-talet och det var då man skrev ned en rasstandard, så innan dess skedde ingen registrering av Cocker Spaniels. Hundar av den här sorten importerades dock till Sverige redan tidigare, även om de inte var registrerade som just Cocker Spaniels. Vi vet att spanielhundar av Cocker Spaniel-typ har levt i Sverige åtminstone sedan 1800-talet.

Svenska kennelklubben

Svenska kennelklubben placerar Cocker Spaniel i Grupp 8, vilket är en grupp för stötande hundar, apporterande hundar och vattenhundar.

Svenska klubbar för Cocker Spaniels

  • Den specialklubb som rasen Cocker Spaniel hör till i Sverige är Svenska Spaniel och Retrieverklubben. Länk: ssrk.se
  • Det finns också en rasklubb som heter Cocker Spanielklubben. Länk: cockerklubben.com

Hur stor och tung blir en Cocker Spaniel?

Cocker Spanieln är en medelstor hund. Hanarna brukar ha en mankhöjd kring 39-41 cm och tikarna ä något lägre med en mankhöjd kring 38-39 cm. Vikten ligger vanligen kring 13-15 kg för en fullvuxen hund.

Utseende och päls

Pälsen är slät med silkeskänsla, och det är gott om fanor på frambenen.

Många olika pälsfärger förekommer inom rasen. Det finns både enfärgade och flerfärgade Cocker Spaniels.

Pälsen ska borstas och kammas igenom minst en gång i veckan, gärna oftare, särskilt om man håller den lång. Om man vill minska ned behovet av omfattande kamning och borstning kan man trimma ned pälsen och hålla den kortare, vilket är populärt bland många som inte ställer ut sin Cocker Spaniel på hundutställningar.

Även om man vill hålla delar av pälsen lång i traditionell Cocker Spaniel stil bör pälsen bör trimmas av en kunnig trimmare ungefär varannan månad, året runt. Tassarnas päls och päls som växer i hörselgången kan behöva trimmas oftare än så.

Cocker Spaniel valp

Cocker Spaniels hälsa

Cocker Spanieln är en jämförelsevis frisk hundras, men kan lätt drabbas av öronproblem om öronen inte sköts om på rätt sätt. Tag gärna för vana att kontrollera hundens öron varje dag, genom att både titta och lukta. Dålig lukt är ett varningstecken på att något inte står rätt till. Öronen ska hållas rena och pälsen som växer i hörselgångarna ska tas bort regelbundet. Tag gärna hjälp av veterinären eller uppfödaren för att lära dig hur du på bästa vis sköter om hundens öron för att förebygga problem.

Svensk Kennelklubb har antagit särskilda hälsoprogram för att minska förekomsten av höftledsproblem och ögonsjukdomar i rasen.

Bakgrund

Cocker Spanieln är en av de mindre spanielhundarna, den är dock inte lika liten som till exempel en Cavalier King Charles Spaniel. Alla spanielraser utvecklades ursprungligen för att vara jakthundar. De flesta av raserna skapades i Storbritannien, där man förr delade in spaniels i två grupper: setting spaniels (ur vilka settrarna så småningom utvecklades) och flushing spaniels (stötande spaniels). Det är den senare gruppen som Cocker Spanieln härstammar från.

Cocker Spanieln har sina djupa rötter i spanielhundar som i England användes för att jaga ihop med dresserade rovfåglar. Så småningom ersattes dessa rovfåglar av gevär vilket gjorde att hundarnas jobb till viss del ändrades.

Cocker Spanieln har i England använts både som stötande och apporterande jakthund, och dess starka koppling till morkullejakt är vad som gett upphov till namnet Cocker Spaniel. Det engelska namnet på morkulla är woodcock.

Den brittiska rasklubben för Cocker Spaniel bildades i början av 1900-talet och då skrevs den första rasstandarden för rasen.

Numera finns det två huvudlinjer inom rasen: en med inriktning på jakt och en med inriktning på utställning. Samtidigt är det förstås väldigt många Cocker Spaniels som bara är sällskapshundar och varken används till jakt eller ställs ut.