Smådjursförsäkring

På denna sida:

De flesta tycker det är självklart att försäkra sin hund eller häst. Betydligt färre tänker dock på att tecken en smådjursförsäkring för sin kanin, marsvin, iller eller hamster. Detta kan bero på att man inte tänker på att det finns försäkringar för dessa djur eller på att man tänker att de är så billiga att man inte behöver en försäkring. Att ett djur är billigt att köpa innebär dock inte att det inte kan kräva dyr veterinärvård. Hur dyrt ett djur är i inköp har inget att göra med hur dyr vård det kan behöva. Att besöka veterinären med ett marsvin kostar lika mycket som att göra det med en hund. Man skall därför aldrig strunta i att teckna en smådjursförsäkring utifrån villfarelsen att små djur inte behöver dyr vård.

Vilka djur kan jag försäkra?

SmådjursförsäkringAtt teckna en försäkring för ett smådjur är vanligtvis ett mycket bra val. Försäkringarna är vanligen mycket billiga. De kostar ofta bara några tior i månaden att försäkra sitt marsvin eller kanin. Vanligtvis måste ditt djur vara minst 4 veckor gammal och vara chippmärkt för att du skall få försäkra. Exempel på djur som man kan skydda med en smådjursförsäkring inkluderar t.ex. kaniner, marsvin, chinchillor, degusar, råttor, möss, illrar, gerbiler, minigrisar, hamstrar och fåglar. Många försäkringsbolag har en speciell typ av försäkring för större fåglar såsom aror, kakaduor och andra stora papegojor. Du kan läsa mer om att försäkra papegojor på vår sida om papegojförsäkringar. Vad som ingår i din smådjursförsäkring varierar ofta beroende på vilken djurart det är du vill försäkra. Läs alltid det finstilta innan du väljer att teckna en försäkring med ett visst bolag.

Att välja smådjursförsäkring

Det är långt ifrån alla försäkringsbolag som erbjuder smådjursförsäkringar. Utbudet av försäkringsbolag som erbjuder denna typ av försäkring är mycket mindre än utbudet av bolag som erbjuder hund och kattförsäkringar. Alla olika bolag erbjuder olika villkor och olika fördelar och nackdelar. Du måste välja en försäkring utifrån de krav du har. De försäkringar som vi rekommenderar är försäkringar som passar de flesta och som vi tycker erbjuder det bästa skyddet. Men det innebär inte nödvändigtvis att det är den försäkring som du tycker passar dina behov bäst. Du bör därför läsa vår information om alla försäkringar innan du väljer vilken försäkring du skall välja.

Hur mycket kostar en försäkring

Hur mycket du måste betala för ditt att försäkra ditt smådjur beror på en rad olika faktorer. Priset baseras delvis på de hälsoproblem som det djur till vi försäkra ofta drabbas av men djurets kön och vart i Sverige du bor påverkar också priset du får betala för en försäkring. Premien tenderar att vara lägre medan djuret är ungt och blir sedan dyrare när det blir äldre och risken för hälsoproblem blir större. Det är vanligt att man får betala seniortillägg om man vill försäkra ett äldre djur.

Priset på försäkringen påverkas också av hur hög självrisk du är villig att ha . Det är mycket vanligt att självrisken består av två delar. En fast del som alltid är lika stor och en rörlig del vars storlek beror på den totala vårdkostnaden.

Vad täcker min smådjursförsäkring?

En vanlig försäkring täcket normalt kostnader för att dit ditt djur skall kunna få veterinärvård. I detta infattas vanligen behandlingar och nödvändig kirurgi om ditt djur t.ex. råkat ut för en olycka eller blivit sjukt. Vissa men inte alla försäkringar täcker även medicin.

Tilläggsförsäkringar för smådjur

Det är mycket ovanligt att en smådjursförsäkring täcker djurets värde om det värsta skulle hända och djuret avlider. Om du vill att detta skall ingå så är det bäst att teckna en livförsäkring som en tilläggsförsäkring så att du får en ersättning om djuret avlider. Vissa livförsäkringar betalt ut djurets värde medan andra ersätter det pris du ursprungligen betalade för det. Det är mycket viktigt att du ser efter vad som gäller om du har ett djur som är värt mer än du betalade för det. Detta kan t.ex. vara fallet om du har ett djur som vunnit priser på olika utställningar och nu har ett högt avelsvärde.

Vissa försäkringsbolag erbjuder också en tilläggsförsäkring som betalar ut om ditt djur rymmer.

Det är som sagt ovan långt ifrån alla försäkringar som täcker kostnader för medicin. Det kan därför alltid vara en bra ide att teckna en tilläggsförsäkring som täcker de medicinska kostnaderna som kan uppstå i samband med sjukdom.