Puli

På denna sida:

Puli är en ungersk vallhundsras vars päls bildar karaktäristiska ”dreadlocks”. Förfäderna tros härstamma från asiatiska hundar som magyarer förde med sig när de kom vandrande till Karpaterbäckenet. Dessa magyarer livnärde sig på boskapsskötsel och hundarna användes som både vallhundar och vakthundar.

puli hund

Gamla fotografier av arbetande pulis visar att de visserligen har mycket och tjock päls, men att den inte är lika lång och släpande som dagens utställningshundar. Pälsen hos en fullpälsad utställningshund kan väga flera kilogram.

Pulin är en en pigg, orädd och gladlynt hund som har lätt för att lära sig och brukar gilla agility. Dess ursprung som vallhund gör att den i brist på får eller liknande kan få för sig att valla andra varelser, såsom barn, cyklister och små husdjur. Eftersom den är en kroppsvallare som arbetar genom att knuffa, skälla och nafsa i hasorna brukar detta inte uppskattas, så lydnadsträning och alternativa aktiviteter bör starta redan under valptiden.

Pulins vaktegenskaper gör att den kan vara ganska skällig och gärna vill varna flocken om allt möjligt ”skumt” den upptäcker, så även på den punkten bör man träna redan under valptiden så att den förstår kommandot för att vara tyst och lugna ned sig. En skeptisk inställning till främlingar är rastypiskt.

Pulin brukar röra sig på ett livligt och alert vis, med korta steg och många trippande eller studsande rörelser.

Viktigt: Pulin marknadsförs ibland som ”allergisäker” hund och liknande. Vissa hundallergiker klarar av en puli bättre än andra hundraser, men det gäller absolut inte för alla hundallergiker. Att pulins päls inte faller av på golvet utan fastnar i hundens dreadlocks gör inte att den är en garanterat ”allergifri” hund. Många hundallergiker är allergiska mot hundars hudavlagringar, saliv, med mera och sådant producerar och sprider även pulin förstås. Det samma gäller kvalster – reagerar man på andra hundraser på grund av kvalsterallergi finns risk för att man reagerar även på pulin. Tänk också på att det kan ta tid för en allergi att blomma ut. Att en allergiker klarar av att klappa en puli utomhus då och då innebär inte per automatik att det skulle fungera bra att leva med en puli i hemmet.

Puli i Sverige

År 1962 anlände två puli till Sverige från Budapest Zoo. Detta är den första importen av puli till Sverige som vi känner till.

Svenska kennelklubben

Svenska kennelklubben placerar Puli i Grupp 1, vilket är en grupp för vall-, boskaps- och herdehundar. Exempel på andra raser som ingår i den här gruppen är Bearded collie, Border collie, Kuvasz, Shetland sheepdog, Tysk schäferhund och Vit herdehund.

Svenska klubben för Ungerska Rashundar

Den specialklubb som rasen Puli hör till i Sverige är Svenska Klubben för Ungerska Rashundar.

Hur stor och tung blir en Puli?

Det här är en mellanstor hund, där hannarnas mankhöjd är 39-45 cm och tikarna ligger på 36-42 cm.

Hanar väger 13-15 kg och tikar 10-13 kg.

Utseende och päls

puli hund

Pulin har en mycket karaktäristisk vågig eller lockig päls som över tid bildar filtade band och snören (”dreadlocks”). Först vid cirka 10 månaders ålder börjar dessa snören och band bildas i pälsen. Under denna övergångsperiod kan man behöva hjälpa till och dela på pälsen så att inte alltför stora sammanhängande band och snören bildas. Seriösa uppfödare brukar mycket gärna bistå med tips och information om hur man bäst tar hand om pälsen för att resultatet ska bli bra.

  • Snörena ska vara längst (20-30 cm) på ländparti, kors och baksidan av låren och kortast (cirka 10 cm) på huvud och ben.
  • Pälsen på huvudet är så ymning att ögonen närapå döljs.
  • Svanens är rikt behårad och ringlad över rygglinjen.
  • Fullpälsad och helt trådan blir hunden vanligen inte förrän vid 4-6 års ålder.

Underull och täckhår

Pulin har både fin underull och ganska grova täckhår, och proportionerna mellan de båda typerna har stor påverkan på pälsens karaktär. Om det finns mycket mer täckhår än underull blir pälsen otypiskt utstående, vilket inte är önskvärt. Om det istället finns för lite täckhår i förhållande till mängden underull filtar sig pälsen och blir mjuk och svårskött, vilket inte heller är bra.

Underhåll

Pulin är inte en hund som kräver jättemycket pälsvård när filtade band och snören väl har bildats färdigt, men man kan behöva klippa bort päls runt tassarna och över lag hålla koll på hundens band och snören så att man är redo att rycka in och åtgärda om det bildas knutor.

Bada/duscha bara din puli när det absolut behövs. Det tar upp tid tre dygn för pälsen att självtorka och den kan börja lukta konstigt. Att snabba på processen med hårtork rekommenderas.

Alternativ till band och snören

Man måste inte låta pälsen bilda band och snören om man inte vill.

  • Man kan hålla hunden kortklippt istället.
  • Man kan borsta pälsen varje dag för att motverka att band och snören uppstår.

Hälsa

Det här är på det stora hela en frisk och sund hundras, men givetvis kan pulin den precis som andra hundar drabbas av hälsoproblem. Exempel på några av de vanligast rapporterade hälsoproblemen är höftledsdysplasi, knäledsurvridning, dövhet, progressiv retinal atrofi, grå starr, hjärtsjukdomar och allergier.

Bakgrund

År 1912 gick professor Emil Raitsitz vid Ungerns veterinärmedicinska anstalt ut med ett upprop om att inventera Ungerns inhemska hundraser.

Den första rasstandarden för puli skrevs år 1915.

Den internationella kennelfederationen Fédération Cynologique Internationale (FCI) antog puli som ras år 1924.

Efter andra världskriget var rasen nästen helt försvunnen, men några eldsjälar lyckades rädda den och blåsa nytt liv i avelsarbetet.