Hästförsäkring

hästförsäkring

Olika försäkringsbolag erbjuder mycket olika villkor för deras hästförsäkring. På denna sida kommer vi därför att försöka reda upp i träsket och hjälpa dig välja rätt försäkring för din häst. Vårt mål är att göra det så enkelt som möjligt att jämföra olika försäkringar så att du kan se vilken som passar dina behov bäst. Tänk på att inte bara titta till vilken försäkring som är billigast utan ta också i beaktande vad som ingår i försäkringen. Det är sällan den billigaste höstförsäkringen som är den mest prisvärda.

Behöver jag en hästförsäkring?

Ja, alla hästägare bör ha en hästförsäkring även om det inte finns någon lag som säger att du måste ha det. Du har dock ett laga ansvar att ta god hand om din häst och inte utsätta den för plågsamma förhållanden. Du måste därför ge den veterinärvård om den behöver det. Veterinärvård för en häst är ofta relativt dyrt. Veterinären måste komma ut till hästen och det är vanligt att de behöver dyra behandlingar och operationer. Att inte ha någon hästförsäkring kan därför bli ett mycket dyrt val och jag rekommenderar att du inte försöker spara in på denna kostnad. Teckna i försäkring för din häst så snart som möjligt efter att du köpt en. Ofta kan det vara en bra ide att teckna försäkringen innan man tar hästen i besittning så att man är skyddad från första stund.

Det är viktigt att komma ihåg att hästar kan vara ganska känsliga djur och vissa hästar kan behöva mer veterinärråd än andra. Att inte ha en försäkring och betala vården ur egen fika kan bli mycket dyrt.

Vad ingår i en hästförsäkring?

Vad som ingår i en hästförsäkring varierar mycket mellan olika försäkringsbolag. Vissa bolag erbjuder helhetslösningar medan andra bolag låter dig välja vilket skydd du vill ha. Nästan alla hästförsäkringar inkluderar veterinärvårdsförsäkring. Denna försäkring täcker kostnader för veterinärbesök och för olika behandlingar eller operationer som din häst behöver. De flesta försäkringar inkluderar en självrisk och vissa kan ha ett max belopp som de täcker.

Tilläggsförsäkringar som ingår i vissa försäkringar

Försäkra din hästVissa försäkringar men långt ifrån alla täcker även medicinska kostnader. De flesta bolag där medicin inte ingår i grundförsäkringen erbjuder tilläggsförsäkringar som du kan teckna om du vill att försäkringen skall täcka medicinska kostnader. Det är en mycket bra ide att teckna denna typ av försäkring.

Försäkringsbolag som erbjuder en helhetslösning inkluderar även ofta en livförsäkring i försäkringen. En livförsäkring betalar ut om din häst dör i en olycka eller av en sjukdom. Vissa livförsäkringar betalar ut vad du betalade för hästen medan andra ersätter hästens värde. Om det rör sig om den tävlingshäst skall man alltid teckna en försäkring som betalar ut hästens värde efter som detta kan vara mycket högre än vad man betalade för hästen som föl. För fritidshästar är detta mindre viktigt då värdeförändringar då sällan är särskilt stor. Försäkringsbolag som inte erbjuder helhetslösningar erbjuder normalt livförsäkringar som en tilläggsförsäkring.

Hur mycket kostar en hästförsäkring?

Hur mycket en försäkring kostar beror på vad som ingår i försäkringen och hur stor självrisk du vill ha. En enkel veterinärförsäkring är alltid betydligt billigare än en helhetsförsäkring som innehåller en medicin och livförsäkring. Det är inget som säger att det billigaste valet är att teckna en packet försäkring utan ibland kan man få bäst täckning och bäst pris om man tecknar en veterinärförsäkring, en annan livförsäkring osv. Kom ihåg att det inte är någon ide att ha samma täckning hos flera olika bolag för du kan bara kräva ersättning från ett bolag.

Det är ofta möjligt att få en lägre försäkringspremie om man är villig att ha en högre självrisk. Detta är sällan värt de besparingar man gör.

Självrisk

Olika bolag tar ut en olika hög självrisk och det är viktigt att alltid kolla självrisken innan man tecknar en försäkring. De flesta bolag har en fast självrisk och en rörlig självrisk. Den fasta självrisken är en fast summa som man måste betala själv när hästen blir sjuk. Den fasta självrisken räknas inte per veterinärbesök utan räknas istället under varje självriskperiod. Självriskperiodens längd kan variera mellan olika bolag.

Den rörliga självrisken utgör en procent av den totala kostnaden för hästens vård. Den rörliga självrisken kan vara olika stor hos olika bolag men det är inte ovanligt att den är 15-20% av den totala vårdkostnaden.

Se upp med undantagen

Det är mycket viktigt att du läser igenom exakt vad som ingår i den hästförsäkring du funderar på att teckna. Täcker försäkringen alla medicinska problem eller finns det vissa hälsoproblem som inte om fattas av försäkringar. Det är inte helt ovanligt att det finns vissa sjukdomar som uttryckligen inte täcks av försäkringen och som din häst drabbas av en av dessa så måste du i så fall själv betala för hästens vård.

Avelsförsäkring

Om du avser att avla dina hästar så är det viktigt att veta att det är vanligt att din vanliga hästförsäkring inte täcker komplikationer i relation med aveln och om du vill avla på dina hästar är det inte mycket bra ide att teckna en avelsförsäkring som är speciellt utformad för att ge skydd i denna situation.